Σπιτικά φαλάφελ με σως ταχίνι και τορτίγιες.
Απο την κ. Ιωαννα Κοσμιδου
Τα φαλάφελ είναι παραδοσιακό πιάτο της μεσανατολικής κουζίνας. Η λέξη φαλάφελ σημαίνει «μικρά μπαλάκια».

Υλικά για τα φαλάφελ:
- 2,5 κούπες βρασμένα ρεβύθια.
- 1/2 κούπα μαϊντανό
- 1 κρεμμύδι
- 1κ.γλ.αλάτι
- Πιπέρι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.γλ κύμινο
- 2 κ.σ. σουσάμι
- 4-5 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ
Για την σως ταχίνι :
- 100γρ ταχίνι (Εβρίτικο ολικής αλέσεως)
- 60γρ νερό χλιαρό
- 1κ.γλ σκόρδο σε σκόνη
- 1κ.σ μέλι
- Το χυμό από μισό λεμόνι
Για τις τορτίγιες :
- 350γρ αλεύρι γ.ο.χ
- 200γρ χλιαρό νερό
- 1κ.γλ μέλι
- 3/4κ.γλ.αλάτι
- 2 κ.σ.ελαιολαδο

Για τα φαλάφελ:
•Βράζουμε τα ρεβύθια σε μέτρια φωτιά για 30 – 40λεπτά (αφού έχουμε πετάξει το πρώτο νερό) •Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, και τα βάζουμε στο πολυκόφτη (όχι όλα μαζί )τα χτυπάμε μεχρι να γίνει σαν πουρές ,θα χρειαστεί σίγουρα να σταματήσετε σταδιακά το ανακάτεμα και να βοηθήσετε το μείγμα να ανακατευτεί καλά.
• Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (μαϊντανό, σκόρδο,κρεμμύδι, κύμινο και αλατοπίπερο).
• Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι κτο σουσάμι
• Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για μια ώρα .
• Κάνετε το μείγμα μικρά μπαλάκια .Πρέπει να είναι κρύα όταν θα την τηγανισετε για να μην τραβήξει λάδια
• Σε τηγάνι βάζουμε λάδι (να καλύπτει το μισό φαλάφελ) αφήνουμε να κάψει πολύ καλά και τηγανίζουμε μέχρι να σκουρύνουν, βάλτε λίγα κάθε φορά 5-6 και γυρίστε και από τις 2 μεριές για να πάρουν χρώμα παντού.
Για την σος ταχινιού:
Βάζουμε ταχίνι , λεμόνι αλάτι, και σκόρδο σε ένα μπολ και ανακατευουμε.Στην αρχή θα φαίνεται κομμένο αλλά όσο ρίχνουμε το νερό με το μέλι και ανακατεύουμε καλά θα αρχίσει να γίνεται κρεμώδης.
Για τις τορτίγιες :
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και ζυμώνουμε την ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30′.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε τη ζύμη σε 6-7 κομμάτια. Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι, και ανοίγουμε με έναν πλάστη μέχρι να γίνει πολύ λεπτή και να έχει διάμετρο 25-30 εκ.Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι μέχρι να ψηθούν.
