Συνταγή για ψωμί με αλεύρι Ζέας

ψωμί με αλεύρι Ζέας

Συνταγή για ψωμί με αλεύρι Ζέας

Συνταγή για ψωμί με αλεύρι Ζέας

1 κιλό αλεύρι ΖΕΑΠΕΤΡΑ
650+ ml νερό
1/2 φακελάκι μαγιά
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.γ αλάτι προαιρετικά
1 κ.γ μαύρη ζάχαρη ή καλύτερα μέλι που προτείνουμε
2 κ.σ ξηρούς καρπούς (λιναρόσπορο, ηλιόσπορο ή ότι άλλο θέλετε)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι μας. Ανοίγουμε στην μέση μια τρύπα και βάζουμε μία κούπα χλιαρό νερό, την μαγιά, το λάδι και το μέλι. Ανακατεύουμε ελαφριά με όσο αλεύρι πάρει (το ζυμαράκι που κάνουμε στην μέση να είναι μαλακό) και το σκεπάζουμε όπως είναι όλο το μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει για καμία ώρα (ο χρόνος εξαρτάται από την θερμοκρασία που έχουμε).

Σε μία ωρίτσα ανοίγουμε και βλέπουμε ότι το ζυμαράκι μας έχει φουσκώσει, τώρα προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό, το αλάτι και τους ξηρούς καρπούς (αν θέλουμε και έχουμε). Ανακατεύουμε μέχρι να χαθεί όλο το αλεύρι και να γίνει ένα μείγμα. Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 2-3 φορμάκια, ανάλογα με το μέγεθος που έχουμε και το βάζουμε στο φούρνο για ψήσιμο, 180-200 βαθμούς για 50-55 λεπτά.

Μυστικά για ένα τέλειο ψωμί με αλεύρι Ζέας:

1. Με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούμε την λιγότερη δυνατόν μαγιά, κάνουμε ένα ψευτοπροζύμι.

2. Το ζυμάρι μας πρέπει να είναι μαλακό. Το αλεύρι μας περιέχει πολύ λίγη γλουτένη. Η γλουτένη είναι αυτή που κρατάει το νερό στο ζυμάρι και το νερό είναι αυτό που φουσκώνει το ψωμάκι μας, οπότε του δίνουμε λίγο παραπάνω νερό για να φουσκώσει όσο το δυνατόν περισσότερο (αν κάνουμε σφιχτό το ζυμάρι μας θα γίνει πέτρα το ψωμί μας).

3. Δεν πρέπει να ζυμώσουμε το ζυμάρι μας, απλά ανακάτεμα κάνουμε. Η γλουτένη είναι ουσιαστικά η κόλλα του ζυμαριού που του δίνει την συνοχή και εμείς δεν έχουμε και πολλή!!! Όταν λοιπόν ξεκινήσουμε να ζυμώνουμε, αυτό που κάνουμε είναι να σπάμε και την λίγη συνοχή που έχει το ζυμάρι μας. Πως γίνετε αυτό?? Το πίτουρο που έχει το αλεύρι μας, αν το δούμε σε μικροσκόπιο μοιάζει με ξυραφάκια που όσο ζυμώνουμε αυτό κόβει την ελάχιστη γλουτένη μας. Το αποτέλεσμα?? Αν ζυμώσουμε πολλή ώρα, το ψωμάκι μας και δεν θα φουσκώσει καλά, αλλά και θα τρίβετε όταν το κόβουμε.

4. Το αλεύρι μας, ΖΕΑΠΕΤΡΑ!!! Άλεση στην πέτρα, χαμηλή ταχύτητα άλεσης, χαμηλές θερμοκρασίες ( ούτε 40 βαθμούς κελσίου!!!). Έτσι κρατάμε όλα τα θρεπτικά συστατικά του καρπού και την φυσική και πλούσια γεύση και άρωμα.

Ελέγχουμε από την αρχή μόνοι μας όλη την διαδικασία παραγωγής.

Σπέρνουμε σε δικά μας αγροκτήματα χωρίς καμία χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων (πιλοτικά έχουμε κάνει χρήση ζεόλιθου στο έδαφος).

Αποθηκεύουμε το σιτάρι μας σε δικές μας αποθήκες και δεν χρησιμοποιούμε ούτε εκεί χημικά εντομοκτόνα, προσπαθούμε με φυσικές παγίδες να κάνουμε απεντόμοση (έτσι μπορεί να έχουμε κάποιες προσβολές στο αλεύρι μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αν δείτε οτιδήποτε απλά επιστρέψετε το αλεύρι από εκεί που το πήρατε ή επικοινωνήστε με μας και θα σας αντικατασταθεί).
Και μετά την άλεση, επίσης δεν χρησιμοποιούμε κανένα πρόσθετο χημικό και βελτιωτικό. Συσκευάζουμε αμέσως μετά την άλεση και προσπαθούμε να φτάσει σε εσάς όσο πιο φρέσκο γίνετε.

ψωμί με αλεύρι Ζέας:  Αγνό, θρεπτικό και σπιτικό χωρίς συντηρητικά, ζάχαρη και ελαστική μάζα αρτοποιοίας.

Καλή επιτυχία!!!