Συνταγή για ψωμί με προζύμι από αλεύρι Μονόκοκκου Σιταριού ποικιλία καπλουτζάς από τη ΔΙΚΑΙΑ ΓΗ.

ψωμί με προζύμι από αλεύρι Μονόκοκκου Σιταριού ποικιλία καπλουτζάς

Συνταγή για ψωμί με προζύμι από αλεύρι Μονόκοκκου Σιταριού ποικιλία καπλουτζάς από τη ΔΙΚΑΙΑ ΓΗ.

Συνταγή για ψωμί με προζύμι από αλεύρι Μονόκοκκου Σιταριού ποικιλία καπλουτζάς.

Υλικά :

Εκτέλεση :

Αφού κάνουμε το τάισμα του προζυμιού, ζυμώνουμε μετά από 3- 5 ώρες (αναλόγως την θερμοκρασία) για να φτάσει στην μέγιστη διόγκωση το προζύμι θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε όγκο.

Βάζω το νερό σε ένα μπολ (500γρ)

διαλύω το προζύμι (300γρ)

ρίχνω το αλεύρι (1κιλο)

το αλάτι (20γρ)

και το λάδι (10γρ)

Αρχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Αφού ζυμώσουμε αφήνουμε την ζύμη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.

Έπειτα ανά 15 λεπτά κάνουμε διπλώματα… εδώ μπορείτε να δείτε πως γίνονται τα διπλώματα )

συνολικά κάνουμε 3 διπλώματα ανά 15 λεπτά.

Αφήνουμε μια ώρα την ζύμη να ξεκουραστεί και κάνουμε τα καρβέλια. Η ζύμη είναι έτοιμη για ψήσιμο όταν στην επιφάνεια του ψωμιού αρχίσουν να φαίνονται τρυπούλες από την διόγκωση του προζυμιού.

Τοποθετούμε τα καρβέλια σε καλαθάκια ψωμιού banneton και τα αφήνουμε για ακόμα μια ώρα να φουσκώσουν και τα ψήνουμε στους 255 στον αέρα για 15 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 195 για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ψηθούνε.

Επειδή ο τύπος της γλουτένης που περιέχει το μονόκκοκο είναι διαφορετικός από τα άλλα άλευρα, η ζύμη δεν θα φουσκώσει πολύ και θα είναι αρκετά κολλώδες. Προσοχή… πρέπει να τηρηθούν οι χρόνοι που αναφέραμε παραπάνω, γιατί αυτό το αλεύρι, πολύ εύκολα φουσκώνει στην ξεκούραση και μετά δεν έχει δύναμη να φουσκώσει στο ψήσιμο.

Καλή σας επιτυχία!!! Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δείξουμε πως φτιάχνουμε το προζύμι.

Share this post