Τραχανότο με καβουρμά
Άκης Πετρετζίκης
Συστατικά
- 1 λίτρο ζωμό, κοτόπουλο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 10 κλ. θυμάρι, φρέσκο
- 500 γρ. τραχανάς γλυκός, σταρένιος
- 100 γρ. κρασί λευκό
- 400 γρ. καβουρμά
- 100 γρ. βούτυρο
- ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
- χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. γραβιέρα
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Ζεσταίνουμε τον ζωμό μας να είναι έτοιμος.
- Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε με ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι για μερικά λεπτά μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα και να μαλακώσει.
- Ρίχνουμε το σκόρδο και το θυμάρι και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα ακόμα.
- Προσθέτουμε τον τραχανά και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Όταν ο τραχανάς τραβήξει την υγρασία του κρεμμυδιού, σβήνουμε με το κρασί.
- Όταν εξατμιστεί το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό μας ενώ συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 15 λεπτά. Πρέπει να μαλακώσει αρκετά ο τραχανάς για να ειναι έτοιμος.
- Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον καβουρμά μας μέχρι να πάρει χρώμα.
- Όταν βράσει ο τραχανάς, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον καβουρμά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
- Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί, αποσύρουμε και σερβίρουμε.
Πηγή
https://akispetretzikis.com/el/categories/zymarika/trachanas-me-kavoyrma