Συνταγή για ψωμί από αλεύρι από μονόκκοκο σιτάρι ποικιλία Καπλουτζάς.

ψωμί από αλεύρι από μονόκκοκο σιτάρι ποικιλία Καπλουτζάς

Συνταγή για ψωμί από αλεύρι από μονόκκοκο σιτάρι ποικιλία Καπλουτζάς.

ψωμί από αλεύρι από μονόκκοκο σιτάρι ποικιλία Καπλουτζάς
ψωμί από αλεύρι από μονόκκοκο σιτάρι ποικιλία Καπλουτζάς

Η συνταγή για ψωμί από αλεύρι από μονόκκοκο σιτάρι ποικιλία Καπλουτζάς είναι από την Δίκαια Γη.

1 κιλό αλεύρι από μονόκκοκο σιτάρι ποικιλία Καπλουτζάς

650-700 ml νερό

1 φακελάκι μαγιά

2 κ.σ ελαιόλαδο

1 κ.γ αλάτι

1 κ.γ μέλι

Μπορείτε να προσθέσετε σπόρους της αρεσκείας σας και βρώμη για πασπάλισμα.

ψωμί από αλεύρι από μονόκκοκο σιτάρι ποικιλία Καπλουτζάς


Εκτέλεση

Σε χλιαρό νερό διαλύετε το μέλι, το λάδι και τη μαγιά. Όταν διαλυθούν καλά τότε προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, και από πάνω ρίχνετε το αλάτι. Δεν πρέπει να ζυμώσετε το ζυμάρι σας, απλά ανακάτεμα κάνετε μέχρι να γίνει μια αρκετά μαλακή ζύμη. Τότε προσθέτετε και τους σπόρους προαιρετικά για να ολοκληρωθεί το ζύμωμα.

Μετά το ζύμωμα, σκεπάζετε το ζυμάρι όπως είναι και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Επειδή η ζύμη θα είναι πολύ μαλακή (όταν θα ολοκληρωθεί το ζύμωμα) καλό είναι να τη βάλετε σε φόρμα, την οποία θα πρέπει να έχετε αλείψει πιο μπροστά, με λίγο λάδι, για να μην κολλήσει στο ψήσιμο. Αντί για λάδι μπορείτε να βάλετε αντικολλητικό χαρτί. Αφού βάλετε τη ζύμη σε φορμάκια σκεπάζετε με μια πετσέτα, και αφήνετε για 30 λεπτά να φουσκώσει και πάλι. Αν μείνει και περισσότερο χρόνο καλό της κάνει.

ψωμί από αλεύρι από μονόκκοκο σιτάρι ποικιλία Καπλουτζάς

Ψήσιμο

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180° – 200°C στον αέρα, βάζετε τα φορμάκια στον φούρνο και ψήνετε, για 50-55 λεπτά (για να μπορέσει να ψηθεί στο εσωτερικό).

Για τα υλικά που αναφέρω η φόρμες που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να έχουν ύψος 10 εκ., γιατί το υλικό είναι αρκετό.

Το μονόκκοκο σιτάρι (Triticum monococcum) καλλιεργείται στον Ελλαδικό χώρο από την 7η χιλιετηρίδα π.Χ., δηλαδή εδώ και 9.000 χρόνια. Είχε σταματήσει να καλλιεργείται για πολλά χρόνια, γιατί είναι δύσκολο στην καλλιέργεια του, είναι ντυμένο σιτάρι και θέλει ειδικά μηχανήματα για την αποφλοίωση του. Χάρη στη συνεργασία της Τράπεζας Γενετικού Υλικού με τους κ. Ν. Σταυρόπουλο και Σ. Σαμαρά, με το Πελίτι, Παναγιώτη Σαϊνατούδη και τον καλλιεργητή Αλέξανδρο Σαριγιαννίδη, συνεργαζόμενο καλλιεργητή με το Πελίτι, το μονόκκοκο σιτάρι από το 2004 καλλιεργείται ξανά στην Ελλάδα. Μέσα από το Πανελλαδικό Δίκτυο του Πελίτι «Κατά Τόπους Αγροκτήματα για τη Διαφύλαξη των Ντόπιων Ποικιλιών και Αυτόχθονων Αγροτικών Ζώων» το μονόκκοκο σιτάρι δόθηκε σε πολλούς καλλιεργητές και έγιναν πολλές προσπάθειες για την καλλιέργεια του.

Κείμενο φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαϊνατούδης (Πελίτι)