Ρεβίθια σούπα με ταχίνι
Άρχισε επιτέλους σιγά σιγά να κρυώνει, και είναι ευκαιρία για μια ζεστή και νοστιμότατη σούπα. Τα ρεβίθια σούπα με ταχίνι, ένας μαγικός συνδυασμός κατ’ ευθείαν απ’ τον Β Έβρο.
- 500 γραμ. ρεβίθια Ελληνοχωρίου ή Φερών
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο Μάκρης για το μαγείρεμα και 1-2 κουταλιές για το γαρνίρισμα.
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκ. σκόρδο σπασμένη
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 λεμόνι
- 2 κουταλιές ταχίνι Κριος ή Φερών
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτελεση
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 24 ώρες. Μην προσθέσετε αλάτι ή σόδα στο νερό. Υπάρχουν τεχνικές ώστε να μειωθεί ο χρόνος μουλιάσματος, αλλά καλό είναι να τις αποφεύγουμε.
Ξεπλένουμε τα ρεβίθια πολύ καλά και τα τρίβουμε απαλά μεταξύ τους ώστε να βγουν όσο το δυνατόν περισσότερες φλούδες. Κατόπιν τα βράζουμε σε μία κατσαρόλα με
πολύ νερό να βράσουν για 10 λεπτά. Ενώ βράζουν καθαρίζουμε τον αφρό. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε την κατσαρόλα.
Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το λιωμένο σκόρδο για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Όταν, μετά από λίγα λεπτά γυαλίσει και αρχίζει να γίνεται διάφανο προσθέτουμε τα ρεβίθια και τα ανακατεύουμε σιγά σιγά για 3-4 λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε το καρότο και όσο ζεστό νερό χρειάζεται να καλυφτούν τα ρεβίθια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά προσέχοντας ώστε να προσθέτουμε ζεστό νερό ώστε τα ρεβίθια μας να είναι πάντα καλυμμένα.
Τα βράζουμε τόσο όσο να λιώνουν εύκολα αλλά να κρατάνε το σχήμα τους. Όταν φτάσουμε στο σημείο αυτό, αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε την φωτιά προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε προσεκτικά για να δέσει ο ζωμός.
Τέλος, κατεβάζουμε την φωτιά, διαλύουμε το ταχίνι σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτουμε.
Σ αυτή την βασική συνταγή μπορούμε να κάνουμε άπειρες παραλλαγές με ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω αρωματικά υλικά: μπούκοβο, καυτερή πιπεριά, δάφνη, κύμινο, θυμάρι, ρίγανη, κάρυ, πάπρικα και πολλά άλλα.
Τα ρεβίθια σούπα με ταχίνι μπορούμε να τα γαρνίρουμε με λίγο αγουρέλαιο και ψημένο σουσάμι.