Χούμους: Ρεβίθια και ταχίνι!

χούμους

Χούμους: Ρεβίθια και ταχίνι!

Το χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα, που χρησιμοποιείται στην Μέση Ανατολή ως συνοδεία του ψωμιού ή αραβικής πίτας σε ρόλο ορεκτικού. Συνήθως ορεκτικό, αλλά και κυρίως γεύμα και μπορεί να συνδυαστεί άψογα με πλειάδα άλλων γεύσεων και πιάτων. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από ταχίνι και ρεβίθια, λεμόνι και ελαιόλαδο με την προσθήκη διάφορων καρυκευμάτων, ενώ σερβίρεται σε βαθύ πιάτο με λάδι και ρίγανη. Είναι ιδανικό για περιόδους νηστείας.
Στην Δ. Ευρώπη και Β. Αμερική πολλοί θεωρούν ότι το χούμους  προέρχεται απ την Ελληνική κουζίνα, όμως κατάγεται απ την Μέση Ανατολή. Είναι πολύ εύκολη συνταγή, εξαιρετικά νόστιμη και πολύ υγιεινή.

Υλικά

Εκτέλεση

Βάζουμε στον επεξεργαστή όλα τα υλικά μας εκτός το λάδι και το νερό. Τα χτυπάμε λίγο αρχικά για να ανακατευτούν και μετά, σιγά σιγά προσθέτουμε το λάδι (όπως γίνεται και στον ταραμά), η όλη διαδικασία διαρκεί 10-15 λεπτά, και καλό θα είναι να έχουμε ένα αρκετά δυνατό μπλέντερ.

Στο τέλος προσθέτουμε το πολύ κρύο νερό και το χτυπάμε για πέντε ακόμη λεπτά.

Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι μια βελούδινη και λεία κρεμά με σύσταση τέτοια ώστε να αλείφεται στο ψωμί ή την πίτα που θα το συνοδεύει.

Το σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, σε πιατάκια του μεζέ ή σε ρηχές πιατελιτσες, παραδοσιακά πασπαλισμένο με ρίγανη, πάπρικα και ελαιόλαδο. Παραδοσιακά συνοδεύεται από ψημένες πίτες αλλά και ένα ωραίο ψημένο ψωμί είναι αρκετό.

Μερικά μυστικά

  • Αν δεν έχει σκόρδο (έστω και λίγο) δεν είναι χούμους….
  • Η ποιότητα του ελαιόλαδου και του ταχινιού είναι αυτά που θα καθορίσουν την γεύση του.
  • Είναι καλύτερο να πολτοποιήσουμε τα ρεβίθια όσο είναι ακόμη ζεστά, και να ρίξουμε λίγο απ το νερό που έβρασαν.
  • Το χούμους είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί να φτιαχτεί σε πολλές παραλλαγές και να συνδυαστεί με πάρα πολλά αλλά φαγητά. Αυτοσχεδίαστε !!